torsdag 24 september 2009

Stackars mor...

Vår spis är trasig, och har varit så i mer än en evighetslång vecka, på torsdag kommer reparatören.

På mornarna står jag ute på altanen och kokar ägg på gasol-grillens lilla gasol-platta. Det går inte så fort, så om vi ska ha något kokt till middag gäller det att börja riktigt tidigt med den kokningen, gärna direkt efter att äggen är svalda.

När jag står därute och väntar och väntar på att det ska koka, färdas jag i tanken tillbaka till när vi var små, jag och mina syskon, och hur vi om somrarna brukade åka en vecka till en liten sommarstuga som tillhörde mormors föräldrar.

Sommarstugan var hemskt omodern, det var utedass och en liten gasolspis som gällde. Vattnet fick man hämta i hinkar hos grannen som hade en gårdspump. Oh, så romantiskt lantligt det låter. Och precis så minns jag det

En av mina systrar och jag delade ett pytte-sovrum, där låg vi till långt in på nätterna och pratade. Om kvällarna sprang vi ned till den ljumma sjön och tog ett dopp i solnedgången. Vi spelade kort och lekte lekar, åkte på små utflykter och mamma lagade lika god mat varje dag.

Mamma hade förstås inte så mycket tid över för lekar och bad. Redan innan frukost fick mamma gå med två hinkar och hämta vatten. Efter att vi hungriga hyenor ätit frukost fick mamma koka vatten på den långsamma gasolspisen (som i min värld tycktes kunna explodera precis när som helst och ta med oss barn till de sälla jaktmarkerna) till disken. Lagom tills disken var diskad fick mamma börja laga mat på den långsamma gasolspisen igen för att vi hungriga barn skulle få lunch. Sen var det disk-dags igen. Färdigt lagom till kvällsmaten. Och när vi barn sprang ned till sjön för det där ljuvliga kvällsdoppet fick mamma gå ut i skogen och gräva en grop och tömma utedasset i, där stod hon och svettades bland myggor och skit-lukt, och tänkte antagligen på staden och elektricitet, rinnande varmvatten och avlopp.

Ibland fick mamma tandvärk, ganska ofta som jag minns det nu, ibland åkte hon iväg tidiga mornar och gjorde någon rotfyllning. Jag förstår henne nuförtiden, när jag står här vid min gasolgrill och kokar potatis till sju hungriga personer, att en rotfyllning måste varit riktig semester.

Vid spisen, och tangenterna:


söndag 13 september 2009

Nu börjar det likna......något.

Butiken börjar fyllas på med alla de härliga saker jag snokat upp i Inrednings-Landet no. 1, d.v.s. Frankrike.

Mycket finns kvar att fota och piffa och lägga upp, men just nu hittar du härliga burkar till köket i emalj eller aluminium, i flera olika storlekar (eller, de passar ju överallt, texten är ju fransk!). Äkta franska gatuskyltar. Kyrkoljustakar och kandelabrar. Grytunderlägg i zink eller emaljerat gjutjärn. En underbar liten tvålkopp, även den i emaljerat gjutjärn. Och mycket, mycket mer!

Välkommen in att titta, inspireras, handla och njuuuut!
Kramar!


tisdag 8 september 2009

En liten glimt...

...av de underbara skatter som förgyller vårt vardagsrums-golv just nu, i väntan på att fotas och läggas fram på (de virtuella) hyllorna hos Syster Grön.


...ett tränat öga kan här urskilja många skatter...


Jag ska försöka att inte behålla hela rubbet för mig själv, men det är bara sååå fina grejor!

Kramar, kära vänner!

fredag 4 september 2009

Nu pyser jag...

...till Frankrike!

Med fickan full av pengar och min trogna vapendragare M vid handen styr jag kosan mot ljuvliga skatter.
Håll utkik i butiken nästa vecka; underbar inredning kommer!

onsdag 2 september 2009

Avundas, kära vänner...

...för världens vackraste skapelse i mohair (eller, mamma?) är numera i min ägo. Det är min otroligt begåvade lilla mamma som stickat som en slavarbetare och skapat denna vansinnigt vackra schal till min födelsedag.Denna ska jag bära alltid, alltid, när jag vill känna mig mitt allra finaste. Till exempel på Lillebrors och M:s bröllop om T minus 17 dagar. Gäller bara att hitta något snitsigt att ha under, annars kan det nog bli lite kyligt.

Idag är jag hemma med en snorig och febrig liten gosse, som dessutom har armen i gips. Jag börjar kunna det där med vab* nu!

Kramar!

* vab = vård av barn, välbekant term för föräldrar med barn i förskola och skola, då allas vår kära Försäkringskassa går in och tillfälligt betalar för uppehället.